Valley Uprising

Valley Uprising

Over het programma

Op 16 mei 2015 kwam Dean Potter om tijdens een wingsuit sprong in Yosemite Valley. Dean Potter speelt een prominente rol in de documentaire Valley Uprising, een anderhalf uur durende documentaire die de ontwikkeling en de hoofdrolspelers van de zestigjarige klimgeschiedenis in Yosemite Valley beschrijft. Vanaf de jaren vijftig groeide Yosemite Park uit tot het mekka van rotsklimmen.

Voor de beatniks en outlaws uit die brave tijd vormde deze plek een enorme aantrekkingskracht voor het bereiken van de ultieme vorm van vrijheid. Vooral in de jaren daarna werd dit natuurpark het Woodstock voor rebelse avonturiers die met nul budget hun kampementen opsloegen om vandaaruit het rotsklimmen naar een steeds hoger niveau te tillen. En nog steeds komt een nieuwe generatie vrijgevochten klimmers naar de steile rotsen van Yosemite om de grenzen te verleggen tot en met het angstaanjagende ‘free soloing’ (zonder touwen en met blote handen) en ‘speed climbing’ aan toe. De documentaire sluit af met een basejump van Dean Potter, wat door de recente gebeurtenis waardevolle beelden zijn geworden.

Valley Uprising laat deze ontwikkeling op indrukwekkende manier zien. Met fraaie 3D-bewerkingen van oude foto’s komt de geschiedenis tot leven. Zowel voor klimmers als niet-klimmers een boeiend verhaal van een klimrevolutie op een mythische plek.  

Uitzendtijd: Valley Uprising is op zondag 30 augustus om 21:00 uur te zien op Discovery.