The Cave

The Cave

Over het programma

In Mexico ligt een van de diepste grotten ter wereld. Een smalle gang van maar liefst 8 kilometer lang dwars door uitgesleten kalksteen. Om af te dalen moet in het aardedonker geklauterd worden door nauwe doorgangen, diepe afgronden en zelfs gezwommen worden door een tunnel die volledig onder water staat. Het is een tocht die zelfs voor ervaren grotbeklimmers een hachelijke onderneming is en die op de heenweg alleen al 19 dagen duurt.

Een eerdere expeditie strandde in 2009 na 8 kilometer op een tweede ondergelopen tunnel waarvan onzeker was wat de lengte daarvan zou zijn. Nu wil een nieuwe expeditie dit onderzoeken. Een team van 60 cavers uit 15 landen bereidt de tocht voor van twee ervaren grotbeklimmers annex duikers die gaan uitzoeken wat er aan het einde van die watertunnel ligt. Loopt de grot daar verder door? En hebben ze daarmee de √°llerlangste grot ter wereld ontdekt?

De tocht is een levensgevaarlijke missie. Want eenmaal onder de grond op dagen afstand van de ingang is een reddingsoperatie onmogelijk. Een val, een ongeluk of zelfs een gebroken been kan fataal zijn. Toch is dit voor ervaren grotbeklimmers de ultieme plek om te zijn. Want hoe dieper, hoe beter. En de wetenschap dat er op de maan meer mensen zijn geweest dan op dit diepe stukje aarde, geeft extra glans aan hun expeditie. De hele operatie duurt circa 3 maanden waarbij 60 vrijwilligers betrokken zijn. Zij moeten zorgen dat er voldoende voedsel en hulpmiddelen aanwezig zijn op de verschillende basiskampen die worden ingericht onder de grond. Vanaf het laatste basiskamp dat vlak voor de eerste ondergelopen tunnel ligt, moeten de grotbeklimmers Phil Short en Marcin Gala het verder alleen afleggen.

Benieuwd wanneer het programma wordt uitgezonden? Ga dan naar de Nederlandse tv-gids of de Vlaamse tv-gids.