Ross Kemp: Back To The Frontline

Ross Kemp: Back To The Frontline

Over het programma

Voor de derde keer reist Ross Kemp af naar Afghanistan om te kijken hoe de westerse troepen opereren. Tien jaar na het begin van de invasie wil hij weten wat er inmiddels bereikt is en of de zware verliezen het allemaal wel waard zijn geweest. Is het Afghaanse leger in staat om in zijn eentje de democratie te handhaven in het door Taliban gedomineerde gebied?

Ross Kemp gaat embedded bij de Whisky Company van de 45 Commando Royal Marines en mag mee op hun gevaarlijke patrouilles. Ook bezoekt hij ditmaal een Amerikaanse legerpost op een plek waar veel Talibanstrijders zich ophouden. Midden in deze vuurlinies wil Ross Kemp weten hoe de ISAF (International Security Assistance Forces) het land voorbereidt op het geplande vertrek van de troepen in 2014.

Ross leert dat de aanpak van de ISAF in de loop der jaren veranderd is. De focus ligt nu vooral op het verzamelen van informatie om belangrijke Talibanstrijders uit te schakelen. De Britten vallen niet meer met veel machtsvertoon huizen binnen, omdat dit averechts werkt in het opbouwen van een geode relatie met de bevolking, maar proberen met de juiste opsporingstechnieken de sleutelfiguren te pakken. Informanten spelen hierbij een belangrijke rol. Met gevaar voor eigen leven spelen deze burgers cruciale informatie door aan de Britse troepen, zodat Talibanstrijders kunnen worden opgespoord.

Benieuwd wanneer het programma wordt uitgezonden? Ga dan naar de Nederlandse tv-gids of de Vlaamse tv-gids.