Landing On A Comet: Rosetta

Landing On A Comet: Rosetta

Over het programma

Nooit eerder landde een ruimtevaartuig op een komeet, maar als alles goed gaat, zal dat op 12 november aanstaande wel het geval zijn.

Het ruimteschip Rosetta stuurt dan zijn lander Philea richting de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko, een ijsklomp van ongeveer vier kilometer doorsnede die ver weg door ons zonnestelsel zweeft. Het is het einddoel van een reis die tien jaar geleden begon toen Rosetta in de lucht werd gebracht voor een bestemming die op een afstand lag van zo’n 400 miljoen kilometer. in 'Landing on a Comet: Rosetta' wordt verslag gedaan van deze hele missie, inclusief de beoogde landing op 12 november.

Op de reis door de ruimte legde Rosetta ongeveer 6,5 miljard kilometer af. Hierbij moest ze drie keer langs de aarde scheren om genoeg vaart te maken en zichzelf richting de komeet te kunnen katapulteren. Hier zal lander Philae enkele wetenschappelijke onderzoeken uitvoeren, die meteen na het landen beginnen. Hierbij wordt Philae van energie voorzien door de zonnepanelen op de lander. Hoe lang Philae het uit kan houden op de poreuze komeet, is niet bekend: dat zal de tijd moeten leren.

Benieuwd wanneer het programma wordt uitgezonden? Ga dan naar de Nederlandse tv-gids of de Vlaamse tv-gids.