Alcatraz: Escaping The Rock

Alcatraz: Escaping The Rock

Over het programma

Drie Nederlandse wetenschappers onderzoeken of de beroemdste gevangenisuitbraak uit de geschiedenis geslaagd kan zijn of niet. De ontsnapping van Alcatraz uit 1962 is altijd omgeven geweest met vraagtekens. Hebben de drie gevangenen veilig de kust bereikt of gingen ze samen met hun van regenjassen aan elkaar gelijmde opblaasboot verloren in de sterke stromingen van de Baai van San Francisco?

Toen Olivier Hoes, hydroloog van de TU Delft, door de stad San Francisco gevraagd werd om toekomstvoorspellingen te doen over de stromingen en het waterpeil van de baai, bedacht hij dat hij zijn computermodellen ook kon gebruiken om te berekenen waar de drie beroemde gevangenen met hun boot terecht waren gekomen. Haalden ze het vaste land, of verdwenen ze in de Stille Oceaan?

Om zijn computervoorspellingen op waarheid te testen bouwt Hoes samen met wetenschapper Rolf Hut en computersimulatie-expert Fedor Baart de boot na en gaan de drie het water op, op het moment dat de omstandigheden ongeveer gelijk waren aan die van 11 juni 1962. Halen ze heelhuids de kust?

Benieuwd wanneer het programma wordt uitgezonden? Ga dan naar de Nederlandse tv-gids of de Vlaamse tv-gids.

Bekijk de video