Mutiny: Survival On The Oceans

Over het programma

 

Negen heldhaftige mannen herhalen de gevaarlijke tocht die kapitein William Bligh in 1789 in een reddingsboot aflegde naar Timor, toen hij na een muiterij van zijn schip, de Bounty, was gezet. Met een handvol vertrouwelingen werd hij destijds midden in de Grote Oceaan achtergelaten – een bijna zekere dood tegemoet. Bligh en zijn mannen deden echter het schier onmogelijke door na een tocht van bijna 6.500 kilometer heelhuids een haven te bereiken. Zouden de negen mannen dat nu ook kunnen? In de vijfdelige serie Mutiny: Survival On The Oceans bootsen ze de tocht – onder exact dezelfde gevaarlijke omstandigheden – na. Hun sloep is een replica van die van Bligh, en ook hun proviand bestaat uit hetzelfde (keiharde!) scheepsbeschuit. Ook de samenstelling van de bemanning komt overeen met de situatie van toen. Zo is er onder meer een timmerman, een arts, een kok en ook een ex-gedetineerde aan boord – niet allemaal doorwinterde zeilexperts dus. De rol van Bligh wordt vertolkt door Ant Middleton, een voormalig lid van de Special Boat Service (de maritieme tak van de SAS), die ook al eerder te zien was in het Discovery-programma SAS: Who Dares Wins. Kan hij de mannen door de soms extreme stormen leiden, de juiste koers volgen en voldoende voedsel vinden op de eilanden onderweg? En houden de mannen het überhaupt zo lang met elkaar uit in dat krappe zeilbootje van slechts zeven meter? 

 

Kapitein Ant heeft hulp van zeilexpert Conrad, die al eens om de wereld gezeild heeft. Maar dat was met moderne middelen, en belangrijker nog, met gps. Nu moet Conrad, gewapend met slechts een zeekaart en passer, zijn weg zien te vinden, ook als het pikdonker is. En dan hebben de twee ook nog te maken met een behoorlijk onervaren bemanning. Sommigen hebben nog nooit gezeild, maar willen dit avontuur aangaan om aan zichzelf te bewijzen dat ze tot meer in staat zijn dan biertjes drinken in de kroeg, zoals timmerman Ben het verwoordt. Ook Chris, die wel zeilervaring heeft en zelf ook plannen had om rond de wereld te zeilen, ziet deze reis als een nieuwe stap in zijn leven, nadat hij een tijd in de gevangenis heeft gezeten en inmiddels op het goede pad is.

 

Ant en zijn crew volgen exacte dezelfde route die Bligh destijds aflegde en die hij gedetailleerd gedocumenteerd heeft in zijn bewaarde logboek. Dat betekent een eerste stop bij het eiland Tofua om voedsel in te slaan. Ant en Chris gaan het eiland op, terwijl de rest achterblijft om de boot in bedwang te houden, aangezien aanmeren aan de puntige rotsen geen optie was. Dit is ook het moment waarop de eerste ergernissen zich aandienen. Als Ant aan Chris de opdracht geeft om brandhout te verzamelen, weigert deze, omdat hij zich niet wil laten commanderen. In plaats daarvan gaat hij vrolijk van de rotsen duiken, alsof het een tropische vakantie is – tot grote irritatie van de achterblijvers in de boot, die hem tevergeefs op andere plannen proberen te brengen. En dan zijn ze pas drie dagen onderweg.

 

Net als Bligh kunnen ze amper voedsel vinden op Tofua. Ant kan slechts een handvol kokosnoten meenemen, maar iets anders hebben ze niet voor onderweg. Dat betekent de komende 800 kilometer honger lijden als ze de oversteek naar Fiji maken. Kunnen ze daar wel voldoende voedsel vinden? Dan moeten ze er wel eerst heelhuids zien te geraken. Onderweg worden ze geteisterd door extreme hitte als de wind twee dagen gaat liggen, afgewisseld door nog ergere regen die drie dagen non-stop aanhoudt. En dan moeten ze ook nog in het donker en in een grote storm langs een kleine eilandengroep vol ondiepe koraalriffen zien te navigeren. Voor het eerst realiseren ze zich dat dit avontuur geen spelletje is, maar serieuze business. Eén misstap en hun boot zinkt midden in de oneindige en onverbiddelijke Grote Oceaan.

 

Benieuwd wanneer het programma wordt uitgezonden? Ga dan naar de Nederlandse tv-gids of de Vlaamse tv-gids.